Font de Perelló - Castell de Miravet - Font de Perelló

La ruta s'inicia en la "Font del Perelló". A esta s'accedeix per una pista que sorgeix, a mà dreta, del camí de Miravet, concretament on es troba el senyal indicador a la Casa de Repòs dels Alborços. La pista, després de passar alguns horts d'ametlers, arriba a una esplanada on l'existència d'una elevada i esvelta xopada proporciona una ombra digna de disfrutar. Ací es troba la "Font del Perelló", en la contornada de la qual s'observen plantes típiques de barrancs i de zones humides com el baladre, l'esbarzer i altres. Just damunt de la placeta hi ha un xicotet pla de terra on es poden deixar adequadament aparcats els vehicles.

Des de la font comencem a ascendir per la pista que s'inicia entre masies i horts d'ametlers així com entre reduïts vestigis de vegetació típica de sòl roig. Uns pocs metres després de la font, entre dos de les masies situades al costat esquerre de la pista, naix el camí pel qual tornarem més tard al punt de partida d'esta ruta. A un costat i a l'altre del camí apareixen múltiples exemplars de margallons, planta emblemàtica del Desert de les Palmes. A més del margalló, en la resta de recorregut, es podran contemplar espècies arbòries com els pins blancs i pinastres, la carrasca així com les espècies arbustives característiques en tot l'àmbit del Paratge Natural. És el cas del coscoll, l'alborç, els brucs, el llentiscle, les estepes, el romer. Prompte arribarem a una revolta on es deixa a mà dreta el camí d'entrada a la Casa de Repòs "Els Alborços". Al continuar pujant observem les restes d'alguns bancals destruïts pel mateix abandó. Després de pocs metres, arribem una altra revolta marcada per l'existència d'una gran roca de roig, a la dreta del camí. En este lloc, però a mà esquerra, es poden admirar diverses xicotetes carrasques entre la resta de vegetació existent.

La pista continua ascendint entre arbres i arbustos típics de la zona quan de sobte es tornen a substituir per bancals cultivats d'ametlers. garroferes i oliveres principalment. Ací a mà dreta, paral·lela al camí i darrere d'un hort, se situa una xicoteta vessant que crida l'atenció per que els pins situats en el més alt són pinastres i els que es troben més avall són pins blancs. El recorregut prossegueix per horts fins que s'arriba a una bifurcació. En este punt ens desviem a l'esquerra i caminar anat un poc més arribem un xicoteta pineda de pi blanc. Uns metres després, travessem un hort d'ametlers al final del qual se situa la senda que cal continuar.

La senda comença a discórrer a través de xicotetes espècies arbustives. apareixent ja algunes pedres calcàries en el camí. A partir d'ací el recorregut està marcat per dos ratlles grogues (corresponents al color de la Ruta 6) que ens acostaren fins al Castell de Miravet. Uns passos després arribem a una espècie de monticle de pedres calcàries. Des d'este es pot disfrutar d'una magnífica panoràmica, darrere les Agulles de Santa Àgueda, el Bartolo, la Sufera, ... i davant, ubicat en una impressionant pedra calcària, el Castell de Miravet darrere del qual s'observa tota la costa de Cabanes i Torreblanca.

Reprenem la marxa, abaixant la cima i seguint les marques fins a arribar, després de pocs metres, una senda, en ella hi ha un desviació cap a l'esquerra pel qual baixarem més tard a la "Font de Miravet". Ara continuem recte fins a arribar el Castell de Miravet, situat a 286 m. d'altitud. Ací podem observar les ruïnes del castell on actualment s'aprecien restes de la muralla, de la torre, d'algunes dependències rectangulars i de l'església. Este es tracta d'un castell de l'època cristiana però on es van reutilitzar estructures musulmanes subjacents. De l'antic castell musulmà només queden alguns llenços de muralla, els vestigis de la capella del castro i una xicoteta cisterna.

Les cases es disposen en escala sobre el pendent nord seguint les línies del relleu, la majoria són de maçoneria. L'esquema més freqüent és el d'una casa de dimensions mitjanes constituïda de 3 o 4 estances disposades de forma indeterminada, i al centre, en espai obert.

Tornar a la caminada del mes