Figueroles: Ruta Etnogràfica de l'Alcalatén - PRCV 341 (Del fullet del Ajuntament de Figueroles)

La ruta comença en els afores del poble en la zona denominada Bassa Passà. Des d'ací continua travessant camps cultivats fins a l'encreuament amb una pista asfaltada. Una vegada creuada esta, continua per una senda que, en fort ascens, ens deixa en l'entrada de la cova del Castellà i, posteriorment, en la cima del Castellà. Ací comença a descendir per una senda fins a l'entroncament d'una pista forestal que ens deixa a l'entrada de la pineda Burgà. Des d'ací, continuem en direcció al Pla del Vinyé travessant el barranc de la Volatera i per pista forestal pujarem fins al seu final on, al costat d'una casa de camp, té el seu inici la senda de la Paridora que ens deixarà en el Bassot del Comte d'Aranda. Una vegada passat el bassot, agafarem la primera pista de la dreta que ens porta fins al mas del Quadrat i que, poc desprès, convertida en senda, ens baixa fins al llit del barranc de les Olles on es troba el Cocó.

Des del barranc començarem l'ascens per una pista de terra que ens deixa en una altra més important i que ens porta fins al poblat de l'edat del Bronze de la Penya-roja i, una vegada passat este, en la Bassa del Vaquero.

Una vegada passada la bassa, continuem per una pista de terra fins a trobar novament el Bassot del Comte d'Aranda om una bifurcació ens deixa en la senda que travessa per la seua banda baixa la roca Naram i que acaba en la pista forestal de la Barceloneta.

Des de la Barceloneta travessem camps cultivats per una pista forestal fins a la zona del Maset, on travessarem un xicotet barranc i continuarem fins a trobar el Moli Vell; just en el encreuament de la carretera amb el riu Llucena. Una vegada travessat el pont del riu, continuem per la pista forestal de Cantala i Secanet fins a l'encreuament amb la senda que ens baixa al Moli del Pito i al riu. Des d'ací, seguint el seu curs, travessem al paratge de la font de la Carreraça i pugem al poble pel camí de la Volta fins a arribar novament a l'inici de la ruta.

Tornar a la caminada del mes