ITINERARIS PEL RACÓ D’ADEMÚS: Cap de setmana del 23 i 24 d'octubre.

La comarca que visitarem en aquesta ocasió és El Racó d’Ademús, el riu Túria la creua i el seu tram més característic forma una “illa” valenciana entre les terres de Conca i Terol; separada de la resta del territori per una franja (Santa Cruz de Moya i Arcos de las Salinas) de 15 km. L’altitud mitjana (8 5 m) presenta hiverns freds (9,1ºC) i estius molt agradables ( 0,8ºC).El terreny, molt esquerp, s’estén entre les valls dels rius Ebrón i Bohilgues, afluents del Túria. Al nord s’endinsa en la serra de Javalambre en el “Alto de las Barracas” (també conegut com Calderón) que, amb els seus 1.839 m, és la major altura del País, encara que compartit amb Terol, i el Gavilán (1.747 m). Per l’oest abasta els darrers estreps dels “Montes Universales”, amb la Cruz de los Tres Reinos (1.555 m) fita limítrofa dels antics regnes d’Aragó, Castella i València. A la serralada de Tortajada està el bosc de savines més important de les nostres terres.

Les excursions transcorren pels dos rius esmentats abans. Caminarem prop del riu, per això no són “canyeres” però per contra el seu encant és difícil de trobar en cap altre lloc. Paisatges de ribera com pocs, d’especial bellesa sobretot a la tardor i primavera que ens faran perdre la noció del temps. Està previst per a les dues una duració de 4 a 5 h.  Dissabte, excursió des de Vallanca a Ademús (dinar lliure), uns 14 km pel recorregut dels rius Bohilgues i el Turia. En acabar visitarem el poble de Castellfabib. Després anirem a Torrebaja on ens allotgem a l’hotel Casa Emilio, repartiment d’habitacions, sopar i lliure. Diumenge, el trajecte és pel riu Ebrón, uns 14 km i des del poble de Tormón fins al Cuervo. Pujarem a l'autobús que ens durà a Torrebaja a dinar a Casa Emilio, on hem dormit.

Castellfabib és el poble més septentrional del Racó en el marge dret de l’Ebrón. Al seu terme hi vorem la Cruz de los Tres Reinos. El seu origen es troba en el “Castellum Flavii” , d’origen romà, que fou ampliat i reedificat pels àrabs (Castil-al-Habib “castell de l’amic”). Elseus monuments més destacables són:La fortalesa i l’església de la Verge dels Àngels, construïda sobre les antigues dependències de la fortalesa en el segle XIII, és, possiblement l’església més antiga del País. Ambdues edificacions es troben en la quarta planta del que va ser la fortalesa original -per sota d’elles hi ha vivendes- i formen un bell conjunt arquitectònic. Trossos de l’antiga muralla, que formen part d’edificacions més modernes i tres torres de vigilància.  Ruïnes del convent agustinià de sant Guillem del segle XIV. Ermita de la Verge de Gràcia. Cal remarcar, com a detall etnològic, que en algunes festivitats importants es manté el costum medieval de giravoltar la campana «Guillermina» -així anomenada en honor de sant Guillem, patró de la localitat- amb algun jove del poble abraçat de peus i mans a ella.

Tornar a la caminada del mes